De toekomst van het huishoudelijk aardgas

Er gaat geen dag voorbij of in de media wordt wel een bericht gepubliceerd dat te maken heeft Nederland energieneutraalmet energie. Loopt het dan echt zo’n vaart? Ja, de tijd begint te dringen en als wij zelf niets doen, dan zal het voor ons geregeld worden. Grote marktpartijen zullen het heft in handen nemen en voor de toekomst bepalen hoe de energietransitie invulling krijgt. Daarom moeten wij ervoor zorgen dat de liberalisering van de energiemarkt een feit blijft zodat wij onze eigen keuzes kunnen blijven maken.

 

Nederland klimaatneutraal

Als samenleving staan we voor de grote opgave om onze energievoorziening rond 2050 klimaatneutraal te maken.
De Nederlandse gasassociatie KVGN heeft een brochure uitgegeven over hoe de gassector kan bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van CO2. Als samenleving staan we voor de grote opgave om onze energievoorziening rond 2050 klimaatneutraal te maken. Het energiesysteem gaat ingrijpend veranderen.

De noodzaak van de energietransitie

De Nederlandse gassector onderschrijft de noodzaak daarvan en wil alle kennis, kunde en innovatiekracht inzetten om de overgang naar een klimaatneutrale energievoorziening mogelijk te maken. Een succesvolle energietransitie leidt tot een flexibel en gebalanceerd energiesysteem, waarin zowel decentrale als centrale energiedragers (elektriciteit, warmte, gas) met elkaar samenwerken om richting 2050 de uitstoot van CO2 tot nul te reduceren. De gassector wil hierbij samenwerken met betrokkenen binnen én buiten de energiesector.

De rol van gas

De inzet van gas zal wijzigen. Daardoor ligt een nieuwe rol in het verschiet. Van een standaardvoorziening ontwikkelt gas zich steeds meer tot maatwerk. Dat wil zeggen dat per situatie wordt bekeken welke energievorm op dat moment de meeste klimaatwinst oplevert. Kortom, we gaan in Nederland van “altijd gas” naar gas als maatwerk.

Gas op maat

Door de ‘maatwerk-aanpak’ van aardgas, de inzet van innovaties en hernieuwbare gassen en door een slim samenspel met andere energiedragers, kan de energievoorziening als geheel naast klimaatneutraal ook betrouwbaar en betaalbaar blijven. De brochure Gas-op-Maat laat zien hoe de Nederlandse gassector daaraan een bijdrage kan leveren.

vlasloodgieter aardgas in nederland

aardgas in Nederland