Zinkwerk

Waarom zink. Zink is gemaakt voor de lange termijn, zink is onderhoudsvrij, zink is duurzaam en heeft een  lange levensduur. Al meer dan 150 jaar wordt zink als dakbedekking toegepast. Al vele jaren  vindt zink  zijn weg naar  daken door ons aangebracht. Het is een natuurlijk materiaal en heeft met de tijd steeds meer aan prestige gewonnen. Zink weet altijd door zijn kwaliteit en tijdloze schoonheid te overtuigen.

Zinken dakbedekkingen door Vlas bv aangebracht zet het puntje op de i, doet zijn werk en ziet er mooi uit, generaties lang. Onderhoudsvrij bieden dakbedekkingen van vlas BV gebouwen een bijzonder esthetische bescherming.

Wat is zink

Lang voor de ontdekking van zink als metaalerts werd het al gebruikt in de zinkkoper legering messing en als zinkzout voor medische toepassing. Er zijn messing objecten bekend die stammen uit de tijd van de Babyloniërs en Assyriërs (3000 jaar v. Chr.) en uit Palestina (1400 tot 1000 jaar v. Chr.). Zink werd voor het eerst rond 500 v. Chr. aan koper toegevoegd. dit was te herleiden uit de vondst van een sieraad op het eiland Rhodos.

Alhoewel zink dus werd toegevoegd aan koper om messing te maken, duurde het nog vele eeuwen voordat het als metaal bekend werd. De term ‘zink’ werd voor het eerst gebruikt in de 17e eeuw.

Omdat zink in de natuur alleen in verbindingen voorkomt, werd het voor het eerst bekend als zinkcarbonaat, een zinkzout. Zink was zeer geschikt in legeringen met andere metalen en werd daarom veel gebruikt in munten. Zinkerts is sinds de bronstijd bekend, maar het duurde nog erg lang voordat zink werd geïdentificeerd als een element, dus als een zuivere, enkelvoudige stof. Zink werd tot aan het eind van de 18e eeuw veelal geïmporteerd uit India en was in die tijd erg duur.

Rond het jaar 1200 na Christus werd metallisch zink in India geproduceerd. Het proces stond omschreven als de productie van een nieuw tinachtig metaal. Hierbij werd de zinkerts in een gesloten kroes op een houtskoolvuur verhit. Er ontstond zinkdamp, dat in een condensatievat gekoeld. Zo ontstond het metallisch zink.

De uit Venetië stammende Marco Polo (1254-1324) vermeldde de productie van zinkoxide in Perzië. De Perzen maakten gebruik van een oplossing van zinksulfaat (ZnSO4 · 7H2O) voor de behandeling van oogontsteking. Zinksulfaat (ZnSO4) wordt ook tegenwoordig gebruikt in de geneeskunde als astringent en antisepticum.

In 1374 werd zink ontdekt door de Hindoes als een nieuw metaal, het achtste op dat moment. Er was toen nog een beperkte productie en bijbehorende handel.
In West Europa werd vanaf het begin van de 19e eeuw gewalst zink vaker toegepast en werden steeds meer dakbedekkingen en goten van zink gemaakt. De sterkte, goede verwerkbaarheid, lage gewicht, soldeerbaarheid en lange levensduur maakten het een populair. In historische binnensteden, zoals Parijs, Wenen en Den Haag, is zink als dakbedekking niet meer weg te denken. (bron Frank Neumann  The History of Zinc)