Geschiedenis Vlas BV

De geschiedenis en de crisis in de jaren ’70

De historie van Vlas bv gaat terug naar 1978. In dat jaar start John Vlas zijn bedrijf vanuit zijn woning in Berg en Dal. Het was in de top van de crisis in de jaren “70, Nederland kende een ongekend aantal werklozen. Het lukte John ondanks de slechte vooruitzichten zijn bedrijf op te bouwen. Zijn succes was te danken aan zijn vakmanschap en doorzetting, maar zeker ook aan alle mensen die het volste vertrouwen in John hadden. John bouwde door de jaren heen een mooi bedrijf op met een mooie klantenkring van particulieren en bedrijven. Als je ging voor passie en vakmanschap dan had je het als medewerker bij John goed. Medewerkers bleven John dan ook vele jaren trouw.

De overname en de crisis van 2014 

vlasloodgieter

Ons oude reclamebord

John bereikte in 2012 zijn pensioengerechtigde leeftijd. John startte in 1978 op het hoogtepunt van de economische crisis zijn onderneming en ironisch genoeg moet John op het hoogtepunt van de tweede economische  crisis een nieuw besluit nemen. John zit met een moeilijk dilemma, door de crisis is er nauwelijks werk en het verkopen van een onderneming in deze tijd lijkt onmogelijk. Hij kan het niet over zijn hart verkrijgen dat zijn trouwe medewerkers hierdoor op straat zouden komen te staan en gaat op zoek naar een mogelijk geïnteresseerden. Dat valt door de crisis van 2014 zwaar.

Redder in nood

Ook voor exploitatiebedrijf Wibeco is moeilijk te accepteren dat de werknemers die jaren via John Vlas alle dak zink en loodgieterswerken voor Wibeco bv hebben uitgevoerd nu op straat komen te staan. Er worden gesprekken gevoerd om een overname mogelijk te maken. Toenmalige directeur van Wibeco BV de heer Karel de Witt, voelt zich maatschappelijk verplicht bij te dragen aan een oplossing dat deze trouwe en inmiddels oudere werknemers niet op straat komen te staan. De heer Karel de Witt geeft aan het bedrijf niet over te kunnen nemen omdat Wibeco een exploitatiebedrijf is en geen loodgietersbedrijf. Een loodgietersbedrijf past niet binnen de bedrijfsvoering van Wibeco bv. De heer Karel de Witt geeft aan dat bij een overname alle dak- zink en dak werkzaamheden door Vlas BV mogen worden uitgevoerd. Door deze onverwachte hulp was het mogelijk dat John Vlas Loodgieterswerken in 2016 onder de naam Vlas BV een doorstart kon maken.

De nieuwe onderneming

John Vlas Loodgieterswerken is gevestigd aan de Graafseweg 274 te Nijmegen, in het monumentale gebouw Augustinus. Daar is werken wij nog steeds in de oorspronkelijke werkplaats van John Vlas. Daar waar John Vlas zijn kantoor in Berg en Dal had, hebben wij ons kantoor nu aan de Pr. Bernhardstraat in Ooij.

Hoe zien wij de toekomst

vlasloodgieter

onze oude werkplaats

Ten gevolge van de crisis van 2014 zie je dat mensen nu pas weer meer gaan investeren in hun daken. Je ziet vooral dan onderhoud en inspectie van daken de laatste jaren beduidend minder is uitgevoerd. Daar is nog veel te doen. Maar ook de energietransitie vraagt om een andere benadering vanuit onze bedrijfstak. Bij ieder dak dat vervangen moet worden zal men zich af moeten vragen wat het doel van het dak is. Denk hierbij aan zonnepanelen of zonnecollectoren, maar ook aan isolatie en de toepassing van warmtepompen. Is mijn dak nu, of in de toekomst hiervoor geschikt.

Allemaal vragen waar wij u antwoord op kunnen geven. De toekomst? Dat gaat  wel de goede kant op!