Zinken goten
-Zinken dakgoten worden het meest toegepast in Nederland. Een zinken dakgoot vervangen of aanbrengen, is vakwerk. In hoofdzaak zijn er twee soorten zinken dakgoten: de bakgoot en de mastgoot. De mastgoot is een half ronde goot en de bakgoot is, wat de naam al zegt, een bak. Let erop dat u bij de aanschaf van de kopschotten, beugels en tapeind rekening houdt met de keuze van het type goot dat u hebt gekozen. Daarnaast kennen we ook nog de kilgoot, de verholen goot en de zakgoot.
Dakgoot plaatsen
Wanneer wij voor u zinken dakgoot gaan plaatsen, zullen eerst de oude dakgoten door ons verwijderd worden. Wij verwijderen eerst de rij dakpannen die boven de dakgoot zitten. Hierdoor kunnen wij eenvoudig bij de zinken goot.
Wanneer wij nieuwe dakgoten plaatsen, is het advies vaak de bestaande gootbeugels meteen te vervangen. Daarnaast is het voor het zicht mooi als de beugels gelijk worden verdeeld over
de totale lengte van de dakgoot. Vervolgens plaatsen wij de eerste en de laatste gootbeugel om het juiste afschot te krijgen, zodat het water goed wordt afgevoerd naar de regenpijp. Is de dakgoot totaal 5 meter lang, dan dient er een afschot te zijn van 5 x 3 mm = 1,5 cm. Als de beugels zijn aangebracht maken we de dakgoot op maat en zorgen ervoor dat de dakgoten een overlap hebben van 20 tot 30mm. Zodra de zinken dakgoot in de gootbeugels is gemonteerd, gaan wij de dakgoten aan elkaar solderen en worden de goten voorzien van kopschotten en\of tapeinden. Als de goot langer dan 12 meter is zullen wij een expansiestuk in de dakgoot aanbrengen. Het expansiestuk zorgt ervoor dat het metaal kan werken (krimpen/uitzetten).
Een zinken dakgoot vervangen of aanbrengen, is vakwerk. Wanneer u weinig ervaring heeft of twijfelt, raden wij u aan om dit niet zelf te doen. De kans is namelijk zeer groot dat u zelf begint en de vakman alsnog het zinkwerk dient te herstellen en af te maken. In dat geval is goedkoop duurkoop.
De bakgoot
Een van de meest voorkomende soort dakgoot is de bakgoot. De bakgoot is een rechthoekige goot met een platte bodem. Je ziet deze goot vaak bij wat oudere woningen. De goot wordt meestal bevestigd aan de dakconstructie en zijn te maken van verschillende materialen. Als voor een mooie duurzame oplossing gekozen wordt kiest men voor zink of koper gebruikt. Minder mooi, maar wel goedkoper is een pvc toepassing.
De mastgoot
De mastgoot kenmerkt zich door de vorm van een halve cirkel. Dat is gelijk het verschil met de bakgoot en blokgoot, die rechthoekig zijn. Waar eerst de goten alleen van hout werden gemaakt, zijn zink en kunststof tegenwoordig meer populaire materialen.
De kilgoot
Een kilgoot wordt geplaatst tussen twee naar binnen gerichte daken. Op de zogeheten snijlijn. Dit soort dakgoot loopt vaak schuin af, zodat het regenwater naar een lager gelegen dakgoot wordt afgevoerd. Zink en kunststof zijn populaire materialen voor deze goot. Een combinatie van deze materialensoorten komt ook voor.
De verholen goot
Een verholen goot ligt op het dakvlak, ter plaatse van opgaand werk, zoals een dakkapel. Een verholen goot ligt vaak vrijwel verborgen onder de dakpannen. Deze goot zorgt voor de afvoer van het regenwater dat afloopt langs de zijwang van de dakkapel.
De standaard verholen goot heeft eenzijdig een opstand van 105 mm en aan de andere zijde een opstand van 25 mm (deze komt onder de panlat). Voor de afvoer onder de pannen naar de dakgoot is een ‘onder pan’ model beschikbaar, met aan beiden zijden een opstand van 25 mm.
De zakgoot
De goot die tussen twee hellende dakvlakken zit heet een zakgoot. De goot voert het water af dat tussen twee woningen terecht komt. Omdat er twee keer zoveel water in de goot komt in vergelijking met een normale dakgoot, is het vaak een brede constructie. Vooral in steden waar de huizen dicht op elkaar staan en bij grote gebouwen, zie je dit soort dakgoot veel. Een zakgoot deel je hoogstwaarschijnlijk met de buren. Als de goot aan vervanging toe is of een reparatie nodig heeft, overleg dan altijd met je buren. Het voordeel is dat je dan de kosten kunt delen.