Drinkwatertips

Spoel nieuwe kranen door

-Een nieuwe kraan? Dan is het verstandig de eerste tijd de kraan ’s ochtends voor gebruik een aantal seconden te laten lopen (dit geldt voor kranen waaruit je water tapt om eten te bereiden of te drinken).

Drink water uit de kraan koud

-Drink alleen koud kraanwater. Dat smaakt niet alleen beter, in warm water kunnen metalen uit je boiler of geiser opgelost zijn. Gebruik voor de bereiding van voedsel en het zetten van thee en koffie ook altijd koud water. Ook dat komt de smaak ten goede. Natuurlijk kun je wel warm/lauw water drinken dat eerst is gekookt.

Waterbesparing

-In Nederland hebben we geen watertekort. Is het dan wel nodig dat we er zuinig mee omgaan? Het antwoord is: ja. Het kost immers geld én energie om kraanwater te produceren. Bovendien gebruiken we in ons huis nogal wat warm water en het opwarmen van al dat water kost ook nog eens flink wat energie.Zuinig doen met drinkwater betekent dus zuinig doen met energie en dat is in Nederland de belangrijkste reden om de kraan niet ongeremd te laten lopen.

waterbesparingtips

  • Neem een douche in plaats van een bad en douche wat korter.
  • Gebruik een waterbesparende douchekop, dat scheelt soms wel de helft van het waterverbruik.
  • Draai tijdens het inzepen (douchen/handenwassen/scheren) en tandenpoetsen de kraan even dicht; dit scheelt een hoop water dat ongebruikt in de afvoer verdwijnt.
  • Gebruik een beker bij het tandenpoetsen. Daarin doe je het water dat je nodig hebt om je mond te spoelen. Zo gebruik je minder water dan wanneer je de kraan voluit laat lopen….
  • Zorg voor een spaarknop op je toilet, zodat je de spoeling kunt onderbreken.
  • Wacht met het aanzetten van de (af)wasmachine tot deze helemaal gevuld is.
  • Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten op het waterverbruik.
  • Let bij het aanschaffen van de waterbesparende apparatuur op de groene Kiwa ‘laag verbruik’- sticker. Dan weet je zeker dat het artikel getest en goedgekeurd is.
  • Repareer lekkende kranen en doorlopende spoelbakken van wc’s.
  • Sproei je tuin niet vaker dan 1 keer per week. Als je na zonsondergang de tuin sproeit, verdampt het water minder snel omdat de buitentemperatuur dan lager is.
  • Vang regenwater op in een regenton en gebruik dit water om de planten in de tuin water te geven, of je auto mee te wassen.

Doorspoelen van nieuwe waterleidingen

-Het waterbedrijf levert uitstekend kraanwater. Als je een nieuwbouwhuis betrekt, of nieuwe waterleidingen in huis hebt laten aanleggen, kunnen onderdelen van die nieuwe leidingen en kranen in de eerste periode van gebruik soms nog stoffen aan het water afgeven die de waterkwaliteit negatief beïnvloeden. Hoewel er geen sprake is van acute gezondheidsrisico’s, is dit niet gewenst. Het is daarom verstandig om de eerste drie maanden dagelijks, voor het eerste gebruik de leidingen door te spoelen. Dat geldt voor leidingen en kranen die gebruikt worden voor het bereiden van voedsel of om uit te drinken. Het doorspoelen geldt voor zowel de koude kranen als de mengkranen. In het geval van een mengkraan is het goed de middelste stand te kiezen.

Hoe voorkom ik bevroren waterleidingen

-Om tijdens vorst bevriezing van waterleidingen te voorkomen is het belangrijk om de thermostaat van de verwarming nooit lager te zetten dan tien graden Celsius. Laat alle radiatoren een beetje open staan en tap de leidingen af in onverwarmde ruimten. Ga je een tijd van huis, spoel dan de toiletten door nadat je de watertoevoer hebt afgesloten en afgetapt en strooi een handvol zout in de hals van het toilet. De kans op bevroren leidingen is nu klein.

Van vakantie terug, laat het water even stromen

-Om tijdens vorst bevriezing van waterleidingen te voorkomen is het belangrijk om de thermostaat van de verwarming nooit lager te zetten dan tien graden Celsius. Laat alle radiatoren een beetje open staan en tap de leidingen af in onverwarmde ruimten. Ga je een tijd van huis, spoel dan de toiletten door nadat je de watertoevoer hebt afgesloten en afgetapt en strooi een handvol zout in de hals van het toilet. De kans op bevroren leidingen is nu klein.

Maak je bidon en waterflesjes goed schoon

-Reinig je flesje of bidon na ieder gebruik voordat je het opnieuw vult met kraanwater. Je moet vooral op de drinktuit, de dop of de opening van de fles letten. Reinig deze bij de dagelijkse afwasbeurt.

Voorkom legionella

-Om legionella te voorkomen, moet je je warmwatertoestel afstellen op een temperatuur boven de 60 ºC. De legionellabacterie kan zich namelijk alleen vermenigvuldigen in water met een temperatuur tussen de 25 en 55 ºC.