Plat dak

Het woord zegt het al; een plat dak is plat, nou ja, nagenoeg plat. Een plat dak moet altijd iets aflopen om een goede afwatering van het dak te garanderen. Een goede afwatering van het plat dak is belangrijk. Binnen de platte daken onderscheiden we drie soorten daken. Het verschil zit in de opbouwwijze van de isolatie. We onderscheiden:

• Het koud plat dakplat dak vlasloodgieter

• Het warm plat dak

• Het omgekeerde plat dak

 

 

Koud plat dak

Bij een koud plat dak bevindt de isolatie zich onder de dakbedekking en de dakconstructie. Boven het plafond wordt dan een dampscherm aangebracht met daarboven isolatie. Deze manier van aanbrengen wordt nauwelijks nog toegepast, omdat er nadelen aan verbonden zijn. De dakconstructie zelf is niet beschermd en dat kan weer leiden tot scheuren en condensatieproblemen in de dakconstructie.

Warm plat dak

Bij een warm plat dak bevindt de isolatie zich boven op de dakconstructie. Hierop wordt dan de dakbedekking aangebracht. Het voordeel van deze manier van aanbrengen is dat het dak zelf mee opgewarmd wordt met de onderliggende ruimte waardoor het risico op uitzetten of krimpen minder is.

Omgekeerd plat dak

Bij een omgekeerd plat dak is het isolatiemateriaal bovenop de dakbedekking aangebracht. Deze optie zie je vaak terug bij renovaties. De bestaande dakbedekking hoeft dan niet te worden verwijderd. Op de isolatieplaten wordt een ballastlaag van grind of tegels aangebracht. Een omgekeerd plat dak isoleert weliswaar minder goed dan een warm dak, maar het biedt wel uitkomst bij een beperkter budget.

Welk dak kan ik dan het beste kiezen

De keuze die u maakt hangt af van uw budget, of het gaat om renovatie of nieuwbouw en  ook van de mogelijkheden die een eventueel bestaand dak biedt. Het meest aan te bevelen is een warm plat dak.

De materialen die wij het meest toepassen zijn bitumen, EPDM, Resitrix, PVC, FPO.

Wij helpen u graag verder als u vragen heeft over onderhoud, renovatie of misschien zelfs vernieuwing van uw platte dak. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 024-6633185 of via ons contactformulier.