Binnen 3 jaar verbod op nieuwe cv-ketels

cv-ketel op zolder

geen cv-ketel meer

Binnen drie jaar moet het verboden worden om een gasgestookte cv-ketel te kopen. Met dat advies komt een brede klimaat coaltie van milieuorganisaties en energiebedrijven later vandaag.
De kans is groot dat hun plan wordt overgenomen door het kabinet, denkt het AD. Enkele partijen uit deze coalitie zitten aan tafel bij de onderhandelingen over het klimaatakkoord en bovendien kwamen regeringspartijen CDA en D66 eerder al met een vergelijkbaar voorstel.

Pas bij vervanging

Wie in 2021 nog een klassieke gasgestookte cv-ketel gebruikt mag die gewoon blijven gebruiken. Pas als die vervangen moet worden, moet er een milieuvriendelijk alternatief voor de in plaats komen, schrijft de krant.

Alternatieven zijn onder meer hybride ook volledig elektrische warmtepompen. Die gebruiken minder of zelfs helemaal geen gas. Ze zijn wel fors duurder, ook na aftrek van subsidie.  De fabrikanten beloven zich in te spannen om voor te zorgen dat deze systemen snel goedkoper worden.

Klimaatprobleem

Gasgestookte cv-ketels stoten CO2 uit en dragen daarmee bij aan het klimaatprobleem. Bovendien wil Nederland af van zijn enorme afhankelijk van het gas uit Groningen, nu gebleken is dat de gaswinning heeft geleid tot vele aardbevingen.

‘Gaskraan zo snel mogelijk dicht’

Minister Eric Wiebes beloofde vorige maand haast te zullen maken met de afbouw van de gasproductie in Groningen.
In 95 procent van alle huizen in Nederland hangt een cv-ketel op gas.  Elk jaar worden er in Nederland zo’n 400.000 cv-ketels vervangen.

Comments are closed.